Åpningstider

Mandag – søndag 10 – 16.


 

Meny

Tidsmaskinen

skjermbilde_2017-01-20_kl_10_03_00.png

Jugendstilsenteret fast utstillingVår tidsmaskin tar deg med tilbake til 1904. Opplev bybrannen og gjenoppbyggingen av byen gjennom film, bilder, lys og lyd i den unike multimedieforestillingen «Fra aske til jugendstil».

Bybrannen 23. januar 1904 gjorde Ålesund til Norges jugendstilby. Bybrannen, den største brannen i norsk historie i fredstid, tok med seg den gamle trebyen og gjorde 10.000 av de 12.000 innbyggerne hjemløse. Hele den nye byen – over 600 hus, halvparten murhus – ble bygd fra 1904 til 1907. Resultatet ble en av landets mest særpregede byer.

Ålesund er den eneste norske byen hvor sentrum utelukkende er bygd i mur. Aldri har heller så mange norske arkitekter vært i sving samtidig på ett byggeprosjekt. Over femti mennesker tegnet hus i det nye Ålesund, vel tretti av dem var utdannet arkitekter.

Gjenoppbyggingen av Ålesund skjedde på samme tid som Norge løsrev seg fra unionen med Sverige. For første gang på flere hundre år var Norge en fri nasjon, og arkitektene som tegnet Ålesund lot seg naturlig nok påvirke av dette. Samtidig var arkitektene utdannet i utlandet, internasjonalt orienterte og godt informert om sin samtids trender. Alt dette gjenspeiler seg i arkitekturen i Ålesund. I ettertid ser vi at mange av de karakteristiske trekkene ved den internasjonale jugendstilen, eller Art Nouveau, har satt  sitt preg på byen.