Åpningstider

Mandag – søndag 10 – 16.


 

Meny

Helle Siljeholm: Noder om stein og andre sosiale landskap i Ørnulf Opdahl: Vintersolverv 27.september-1.oktober

Helle Siljeholm, Noder om stein og andre sosiale landskap (2017)
Helle Siljeholm, Noder om stein og andre sosiale landskap (2017)

Noder om stein og andre sosiale landskap er et sosialt skulpturelt kunstverk som skapes i og for Ålesund og noen av byens omliggende øyer, og er utviklet av kunstner og koreograf
Helle Siljeholm. Prosjektet realiseres i
 samarbeid med Høstscena.

Noder om stein og andre sosiale landskap er et sosialt skulpturelt kunstverk som skapes i og for Ålesund og noen av byens omliggende øyer, og er utviklet av kunstner og koreograf
Helle Siljeholm. Prosjektet har vokst ut av samtaler mellom Siljeholm og billedkunstner Ørnulf Opdahl, som er aktuell med den retrospektive maleriutstillingen Vintersolverv ved Kunstmuseet KUBE.
Hvordan fortolkninger av landskap kan gjøre det lokale universelt, og omvendt, har vært et sentralt tema i samtalene mellom de to kunstnerne.

I løpet av 4 dager vil ulike skulpturelle intervensjoner gjennomføres i byen, i en fjellvegg og ved havet. Mennesket og naturen inngår i sosiale undersøkelser og forhandlinger med hverandre, og lokale aktører inviteres til å bidra til utviklingen av intervensjonene. Hver intervensjon påvirker utviklingen av den neste, og publikum inviteres til å følge og delta i prosessen og utviklingen som vil foregå på flere ulike arenaer som i KUBEs lokaler, ute i byrommet, i en klatrevegg på Valderøya og ved strandkanten på Alnes. Prosjektet undersøker konseptet ”sosial skulptur”, og blåser liv i den konseptuelle arven fra Joseph Beuys ved hjelp av stein, folk, overtrekksdresser og kalkmaling m.m. Varigheten på intervensjonene avhenger av ulike forhold som vær, publikumsdeltagelse, museets åpningstider og Høstscenas øvrige festivalprogram.

Etter en performativ åpningsmarkering i Ørnulf Opdahls utstilling i KUBEs lokaler torsdag 28.september kl. 16.30 vil de samme lokalene fungere som en base for Siljeholms prosjekt, hvor publikum kan følge utviklingen av prosjektet de påfølgende dagene. 

Torsdag 28.9: Vernissage. Jugendstilsenteret og KUBE, i Ørnulf Opdahl: Vintersolverv 16.30-17.30 

Fredag 29.9: Jugendstilsenteret og KUBE, og i byen 11.00-16.00. Samtale mellom Helle Siljeholm og Ørnulf Opdahl 14.00-15.00, i utstillingen Vintersolverv.

Lørdag 30.9: Klatreskulptur på Valderøya. 16.00-18.00 

Ca 100 m. til høyre for Skjonghelleren (store hula) om en ser på fjellet fra stien, veien, Giskebrua eller Gjerdesanden strand. 

Publikum oppfordres til å være på turiststien på Valderøya. Gå inn mot Skjonghelleren. 100 m. fra parkeringsplassen ved fotballbanen Valdervoll (IL Valder). Følg merking fra parkeringsplassen Valdervoll eller følg publikumsvakt. 

Skulpturen vil også kunne sees MED KIKKERT fra Giskebrua, Gjerdesanden strand, og/ eller sittende i fly som lander på Vigra (KLM, SAS og Norwegian) i og etter tidsrommet satt for skulpturen. 

NB! Publikum oppfordres til å ta med kikkert, varmt tøy og sitteunderlag. 

Søndag 1.10: Finissage. Alnes Fyr- og opplevelsessenter og eiendommen til Silje Alnes 14:30-16:00

Publikum oppfordres til å ta buss fra Ålesund rutebilstasjon kl 13.45 til Alnes Skule (Giske) (rute 662 og bytt senere til 664). På Alnes Skule vil publikum bli hentet av en publikumsvakt og ledet frem til Alnes Fyr- og opplevelsessenter. Etter endt Finissage vil publikum bli geleidet tilbake til bussen (664 og bytt senere til 662) som har avreise Alnes Skule (Giske) kl 17:30. Bussen vil være på Ålesund rutebilstasjon kl 18:10. 

Publikum oppfordres til å ta med varmt tøy og sitteunderlag. 

Tirsdag 2.10: Videodokumentasjon av prosjekt vises på monitor på Jugendstilsenteret og KUBE og i byrommet 11-16.00

Alle intervensjoner utendørs er gratis. Alt som skjer i KUBEs lokaler er inkludert i inngangsbilletten. Billetten gjelder alle dager. Gratis med Høstscenas festivalpass.

Bidragsytere og medvirkende:
Solveig Fagermo, Bent Erik Myrvoll, Hasan Daraghmeh, Ørnulf Opdahl.
Klatrere: Andrè Magnussen, Henrik Burvang, Mads Gausdal, Glenn Potter, David Koch, Jenny Mildenberger, Solfrid Roald Stølsdokken. 
Ålesund Kunstfagskole: Trine Røssevold, Frederik Myhrvold Viddal, Adrian Krogsæter, Julian Lunde Iversen, Celina Amalie Klungnes, Regine Hoff, 
Klara Margrét Gestsdóttir.
Alnes Fyr og opplevelsessenter: Anniken Aakvik, Inge Westad m.fl.
Alnes lokalsamfunn: Silje Alnes.
Høstscena: Siri Forberg, Janneke Flem Jansen, Sindre Roald Stølsdokken. 

Prosjektet er kuratert av Siri Forberg ved Høstscena og co-kuratert av Benedikte Holen ved Jugendstilsenteret og KUBE.

Noder om stein og andre sosialiteter springer ut fra Helle Siljeholms prosjekt Nodes on stars, fish and the social utviklet i samarbeid med et team av kunstnere og ulike naboer av Black Box teater i Oslo januar 2017. En 72 timer lang sosial koreografi som undersøkte mulighetene for å genere sosial fantasi/imaginasjon med den svarte boksen som kontekstuell ramme. Helle Siljeholm er koreograf, utøver og billedkunstner basert i Oslo. Hennes kunstneriske praksis involverer film, foto, installasjon, koreografi og performance. Hun har en BA i samtidsdans fra London Contemporary Dance School (2003) og en MA i Visuell Kunst fra Kunstakademiet i Oslo, KHIO (2016).