Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

  Utstillingsåret 2013

2013 er et år med flere jubileer, og Kunstmuseet KUBE feirer noen av disse med årets utstillinger. For ti år siden åpnet Jugendstilsenteret dørene for første gang, med Hennes Majestet Dronning Sonja til stede. I år er Dronningens tilstedeværelse igjen sentral i Ålesund, i forbindelse med to av utstillingene ved Kunstmuseet KUBE. Vi åpnet utstillingsåret den 12.januar med vandreutstillingen Den lengste reisen 1940-45, som er en del av regjeringens gave til Kongeparets 75-års dager i 2012. Utstillingen omhandler kongefamiliens utenlandsopphold i perioden 1940-45, og formidler angrepet på Norge 9.april 1940, kongefamiliens flukt gjennom landet, samt deres eksiltilværelse i USA og England. Gjennom objekter, arkivalier og fotografisk materiale fra Slottets samlinger, får publikum oppleve nye sider ved en av de mest skjebnesvangre periodene i Norges historie.

I juli er det Dronningen selv som er kunstneren, i godt selskap med de mer etablerte kunstnerne Kjell Nupen og Ørnulf Opdahl. I utstillingen Tre reiser – Tre landskap, som første gang ble vist på Henie Onstad Kunstsenter i 2012, vises grafiske arbeider av de tre. De har sammen laget en grafikkmappe, der salget går til en stiftelse som drifter kunstnerprisen «The Queen Sonja Nordic Art Award». Arbeidene som vises i utstillingen er utført i dyptrykk-teknikk, som innebærer flere ulike grafiske teknikker.


12.januar, samtidig med Den lengste reisen, åpnet vi også utstillingen Bjarre/Børresen/Ytterstad. Bjørn Bjarre, Tor Børresen og Snorre Ytterstad er vel etablerte på den norske samtidskunstscenen, og har alle en omfattende produksjon og utstillingsvirksomhet bak seg. I år vises deres arbeider i en unik utstilling ved Kunstmuset KUBE, som gir den første muligheten til å se disse spennende, konseptuelle kunstnerne i en felles utstillingsproduksjon. På ulike måter har de mer og mindre tydelige referanser til populærkultur, politikk, litteratur og kunsthistorien.

2013 er året hvor vi også markerer at det er 100 år siden kvinner i Norge fikk stemmerett. Tilstedeværelsen av dyktige kvinner i årets utstillingsprogram er en viktig påminnelse om å tenke over kvinners posisjon i kunstfeltet, oog øvrige deler av vårt samfunn – før som nå.

Elin Melberg er en ung, lovende kunstner som har gjort seg særlig bemerket med installasjonen I wish, I wish, I wish, in vain (2011), et verk som har vært vist blant annet i Oslo, New York og Hong Kong. Fra 20. april viser vi dette og flere av hennes andre arbeider hos oss. I sine arbeider benytter Elin Melberg gjerne hverdagslige materialer som perler, glansbilder, tekstiler og speil. Med en skarp, men også mangetydig, brodd inviterer hun oss inn i et eget univers hvor vi gjennom kunsten ledes inn i refleksjon over både eksistensielle og feministiske spørsmål.

Etter at Marianne Heske fraktet Gjerdeløa fra Tafjord til Centre Pompidou i Paris i 1980 befestet hun seg for alvor som en av Norges mest sentrale kunstnere, og hun har vært en viktig skikkelse i det norske og internasjonale kunstfeltet i over 30 år. 25.mai åpner vi separatutstilling med Marianne Heske, og med utstillingen Limelight gir vi vårt publikum et etterlengtet innblikk i deler av hennes kunstnerskap og mangfoldige produksjon.

Ørnulf Opdahl og Marianne Heske er begge kunstnere med sterk lokal tilknytning. Vi gir også publikum muligheten til å se hva andre kunstnere med tilknytning til vestlandets region holder på med, når vi viser den 91. utgaven av Vestlandsutstillingen. Årets utstilling åpner 8.juni, og har fått tittelen tegnNEARFAR. Utstillingen sentreres rundt tegning som tenkeredskap og kunstnerisk uttrykksform.

7.september åpner vi nok en separatutstilling, denne gangen med Steinar Christensen, opprinnelig fra Kristiansund. Christensen arbeider i flere ulike medier, og er særlig kjent for sine monumentale skulpturer og tvetydige stilleben. Hans uttrykk og produksjon favner bredt, og han samarbeider ofte med eksperter fra ulike fagfelt. I utstillingen viser vi flere av hans nye arbeider.

Til å avslutte utstillingsåret har vi invitert Bent Erik Myrvoll og Valeria Montti. Myrvoll er en aktiv skikkelse i kunstlivet i Ålesund, særlig kjent for sitt performative prosjekt «Kunstambulansen». I utstillingen ved Kunstmuseet KUBE, som åpner 16.november, får han selskap av den svenske kunstneren Valeria Montti. I tillegg til det performative har de to monumentale veggmalerier til felles. Utstillingen vil vise flere av deres arbeider i ulike medier, fra installasjoner til malerier og performance.

Årets utstillinger relaterer seg alle til vårt samfunn på ulike måter, noen mer direkte enn andre, både gjennom både historiske og samtidige kulturelle referanser. I flere av utstillingene reises det spørsmål om demokrati, identitet, kjønnsroller, feminisme, populærkultur og politiske prosesser. I andre utstillinger er det utforskningen av kunstens rolle, dens materialitet og kunstneriske prosesser som er i fokus – like fullt med en stor relevans for vårt samfunn og den tiden vi lever i. 

Vi ønsker alle velkommen til et spennende utstillingsår sammen med oss!

Benedikte Holen,
Kurator Kunstmuseet KUBE