Åpningstider


Januar – juni: onsdag – søndag 11 – 16


17.juni – 23. aug. : mandag – søndag 10 – 16

 

Meny

Jugendstilsenteret lyser opp i kveldsmørket!

dsc03938.jpg

Ny fasadebelysning

Kiyoshi Yamamoto

kiyoshi-2160x2160-02.jpg

16.9.–2.11. 2020
Jugendstilsenteret & KUBEs fasade/ regionen forøvrig.
Framtiderne workshop, Ålesund 15.9. kl. 18.

Kirsty Kross

kirsty-2160x2160-02.jpg

En rekke arrangementer med performancekunstneren Kirsty Kross.

Brynhild G. Winther

brynhild-2160x2160-02.jpg

Kunstnerbok, distribueres gratis til interesserte via Posten i november. Send e-post med navn og adresse til restriksjonskunst@mupsu.no for å sikre deg et eksemplar.

Kunstnersamtale med Brynhild Winther mandag 23. november 2020, kl. 19 på Jugendstilsenteret. Alle smittevernshensyn vil bli fulgt og kun 10 publikummere kan delta. Obligatorisk påmelding til restriksjonskunst@mupsu.no

Ta en virtuell tur på Jugendstilsenteret

virtuell_tur_gr_nn.jpg
erdetnoensomkjenenrdettemotivet_.jpg

Ørnulf Opdahl etterspør sted for motiv fra en akvarell av Harald Krohg Stabell (1874-1963).

Se video med Ørnulf Opdahl her

I forbindelse med utstillingen "Harald Krohg Stabell - billedkunstner og arkitekt" på Jugendstilsenteret & KUBE i perioden 30.5.2020 - 3.1.2021 har den anerkjente billedkunstneren Ørnulf Opdahl bidratt til utlån av akvareller, ressurser, kunnskap og entusiasme - noe vi på Jugendstilsenteret & KUBE er utrolig glade for! Nå spør vi publikum om noen vet sted for en av Krohg Stabells flotte motiv. Kommenter gjerne i feltet under videoen eller send oss en s-post på post.kunstmuseet@mupsu.no

Hvert år den 10. juni feirer vi the World Art Nouveau Day (WAND). I år lanserer vi en video som presenterer starten på vår videoserie #minjugendstil med kurator Solfrid Otterholm.

skjermbilde_2020-06-12_kl_10_55_36.png

Konseptet med #minjugendstil er å fremheve Jugendstil / jugendperler fra samlingen vår og Ålesund - i tillegg til å be andre institusjoner og mennesker om å bidra med sine repsektive jugendstil-perler. Og vi starter med den fantastiske billedkunstneren Frida Hansen (1855-1931).

Etterlysning av Gaudernack-gjenstander

gaudernack_etterlysn_kvadratisk.jpg

Publikumsrekord

Fra åpningen av utstillingen vintersolverv. Foto: Karolina Nowosielska
Fra åpningen av utstillingen vintersolverv. Foto: Karolina Nowosielska

I løpet av 2017 besøkte i overkant av 40 000 Jugendstilsenteret og KUBE. Dette er et resultat av et målrettet arbeid med å gjøre museet mer relevant nasjonalt og mer synlig lokalt.  Det er det andre året på rad med publikumsrekord for museet.

Nytilsatt konservator ved museet

zorica_7.jpg

Jugendstilsenteret og KUBE har gleden av å ønske Zorica Tomanovic (f. 1972) velkommen i stillingen som konservator fra og med 1. mars 2018. Hun tar over jobben etter Jorunn Monrad som går videre til ny stilling i Plan- og bygningsavdelingen ved Ålesund kommune.

Zorica Tomanovic er utdannet arkitekt fra Universitetet i Beograd og Universitetet i Pristina med master og diplom i temaer tilknyttet kulturminner. Hun har bred yrkeserfaring og har blant annet jobbet som seniorrådgiver ved Fakultetet for arkitektur, Universitet i Podgorica, Montenegro og i direktoratet for beskyttelse av kulturminner ved Kulturdepartementet i Montenegro.

Tomanovic vil bli en viktig brikke i museets satsning på faglig og arealmessig utvikling i årene som kommer. Om nytilsettingen sier direktør Gro Kraft: ”Vi er fornøyd med å ha ansatt en svært godt kvalifisert person i denne stillingen og vi gleder oss til å ta imot vår nye kollega”

Ett skritt nærmere nytt kunstkvartal

Foto: Stian Wiik
Foto: Stian Wiik

14.6.2017

I fjor offentliggjorde Jugendstilsenteret og KUBE sine planer om å opprette et nytt kunstkvartal i hjertet av Ålesund sentrum. Tirsdag 13. juni ble sikringskjøp av Kirkegata 1A enstemmig vedtatt av Fylkestinget i Møre og Romsdal, og dette er første skritt mot en realisering av prosjektet.

Utstillingsprogram 2017

Foto: Kristin Støylen.
Foto: Kristin Støylen.

Jugendstilsenteret og KUBE er glad for å kunne presentere utstillingsprogrammet for 2017.

Publikumsrekord i 2016

Foto: Kristin Støylen
Foto: Kristin Støylen

Jugendstilsenteret og KUBE satte publikumsrekord i 2016 med hele 34 829 besøkende. Dette er et resultat av vårt målrettede arbeid med å gjøre museet mer relevant nasjonalt og mer synlig lokalt.

God jul!

Foto: Kristin Støylen.
Foto: Kristin Støylen.

Jugendstilsenteret og KUBE holder utstillinger, kafé og butikk åpent i romjulen. Du kan også få med deg et beat-sett ved Ol' Burger Beats onsdag 28. desember kl. 14:00 - les mer om dette her.

Våre åpningstider i romjulen er følgende: 

til og med 23.12. // ordinære åpningstider

24./25./26.12. // stengt

27./28./29./30.12. // åpent kl. 11-16

31.12. og 01./01. // stengt

Vi ønsker alle hjertelig velkomne til et romjulsbesøk!

julekort_js_kk_2016.jpg

Førjulstid

Jugendstilsenteret og kube ønsker alle en hyggelig førjulstid og en riktig god jul. 

Frem mot jul kan vi by på en rekke hyggelige aktiviteter for store og små.

I butikken finner du gode julegaveideer i alle prisklasser, og kafeen byr på lun førjulsstemning. Hver helg frem til jul fra kl. 11:00 til 16:00 har vi drop-in juleverksted for barn, hvor man kan lage julekuler, snøkrystaller og girlandere. I tillegg byr vi på følgende program:

11.12. kl. 14.00: Barn fra 2-10 år er spesielt invitert til Juleforestillingen «Den magiske juledrikken» som blir fremført av gruppen Mandarinsaft.

22.12. kl. 19:00: Jugendjazz kommer på besøk, og byr på kjente og kjære juleperler med egne arrangementer.

28.12. kl. 14:00: Museet holder åpent i romjulen og denne dagen har du anledning til å få med deg en konsert ved Ol' Burger Beats

Alle konserter ved Jugendstilsenteret og KUBE blir gjennomført med generøs støtte fra Stiftelsen Kjell Holm.

Har du sett BYEN-videoen?

skjermbilde_2016-12-15_kl_11_16_47.png

Videoen ble laget i forbindelse med BYEN-prosjektet, og viser Ålesundsborgere som deler sine tanker om byen og sine ønsker for fremtiden. 

Hittil har vi hatt nesten 20.000 besøkende i BYEN-utstillingene ved Jugendstilsenteret og KUBE. Er du nysgjerrig på hvordan Ålesund by kunne ha sett ut, hvilke endringer vi kan få i bybildet i tiden som kommer, eller kanskje du er interessert i hvordan kunstnere forholder seg til by-tematikken i en mer global sammenheng? Om du ikke har hatt tid til å besøke oss siden åpningen av BYEN oppfordrer vi deg til å ta turen innom før to av tre utstillinger stenger 30. januar 2017.

Jugendstilsenteret og KUBE ønsker å rette en stor takk til alle som medvirket i filmen, Fuglefjellet film og grafikk og Stiftelsen Kjell Holm.

Fra venstre: Solfrid Otterholm, Jacqueline Meng og Linn Vatle. Foto: Stiftelsen Kulturkvartalet.
Fra venstre: Solfrid Otterholm, Jacqueline Meng og Linn Vatle. Foto: Stiftelsen Kulturkvartalet.

Fire nyansatte ved Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE 

I høst har Jugendstilsenteret og Kunstmuseet KUBE gleden av å ønske fire nye tilsatte velkommen. De er viktige brikker i museets satsing på faglig og arealmessig utvikling i årene som kommer.

Tre av dem er i full sving i ny jobb. Linn Vatle er ansatt som museets butikk- og kaféansvarlig. Hun var tidligere museumsassistent, en stilling som Jacqueline Meng nå har overtatt. Solfrid Otterholm er ansatt som kurator formidling og vil jobbe med museets utadrettede virksomhet. Trekløveret er klare til å ta imot deg ved neste besøk. 

Jorun Monrad er ansatt som konservator bygningsvern. Hun jobber nå som byantikvar i Odda, og vil tiltre stillingen ved museet 1. desember 2016.

Om nytilsettingene sier direktør Gro Kraft: «Vi er fornøyd med å ha ansatt fire svært godt kvalifiserte mennesker i disse stillingene, og vi gleder oss til å arbeide sammen med våre nye kolleger».

Stortingsrepresentant Oskar J. Grimstad i vandrehallen på Stortinget sammen med styreleder Berit Wennersberg og direktør Gro Kraft.
Stortingsrepresentant Oskar J. Grimstad i vandrehallen på Stortinget sammen med styreleder Berit Wennersberg og direktør Gro Kraft.

Møte med mørebenken på Stortinget

Torsdag 27. oktober møtte styreleder Berit Wennersberg og direktør Gro Kraft Mørebenken i Stortinget. 

Styreleder og direktør møtte Møre og Romsdals stortingsrepresentanter, og fikk en time til disposisjon midt i deres travle budsjett-tider for å presentere Jugendstilsenteret og KUBE sine planer om å opprette et nytt kunstkvartal i hjertet av Ålesund sentrum.

Vi opplevde at både studien og planene for Kulturkvartalet ble svært godt mottatt, sier Gro Kraft om møtet.

Kurator Tove Lande, avdelingsdirektør Håkon Tandstad, styreleder Berit Wennersberg, direktør Gro Kraft. Foto: konservator bygningsvern Jorunn Monrad.
Kurator Tove Lande, avdelingsdirektør Håkon Tandstad, styreleder Berit Wennersberg, direktør Gro Kraft. Foto: konservator bygningsvern Jorunn Monrad.

Dokumentasjon og registrering av jugendstilen i Finansdepartementet

Torsdag 27. oktober mottok avdelingsdirektør Håkon Tandstad i Finansdepartementet, en delegasjon på 4 fra Jugendstilsenteret.

Vi ble vist rundt i alle etasjer og gjorde en første kartlegging av arkitektur, design og interiører i hele den vakre og godt bevarte monumentale jugendstilbygningen: trappeløp, kontorer, ganger, kontorer, inklusive finansminister Siv Jensens fantastisk dekorerte og innredete kontor og møterom. Registreringen er en del av arbeidsoppgavene til Jugendstilsenteret som nasjonalt kompetansesenter for norsk jugendstil. Finansdepartementet ble bygd som regjeringsbygg, og ble tatt i bruk i 1906. Bygget ble oppført etter tegninger av arkitekt Henrik Bull. Bygget er et av Norges mest formidable monumentalbygg innenfor jugendstilen. Gatene rundt er åpne for gående og byggets vakre eksteriør i huggen granitt er vel verd en sightseeing.

12Neste