Åpningstider

Museum

Mai til september: Hver dag kl.10–17
Oktober til april: Tirsdag-søndag kl.11–16, Mandag stengt
Hele året: Langåpent hver torsdag til kl. 20

Kafé

Mai til september: Hver dag kl.12–16
Oktober til april: Stengt

Meny

Søk i samlingene

kk_j_00152.jpg

Epoken som fikk navnet Art Nouveau eller jugendstil var intens i sitt uttrykk, men kortvarig i tid (1890-1914). Art Nouveau var både en stilretning, et fenomen og en filosofi, og den første moderne stil som trakk inn hele den visuelle kulturen i et forsøk på å skape noe nytt. Perioden var til dels en reaksjon på industrialiseringen i Europa, men den var først og fremst et uttrykk for et nytt syn på kunst og kultur rundt århundreskiftet.

Kunstnere, designere og arkitekter vektla håndverket gjennom materialvalg, teknikk og form. Livskraften i naturen var den store inspirasjonskilden, og stilens viktigste uttrykksmiddel var linjen – enten som den buktende piskesnerten eller som den rette linje.

Et viktig prinsipp for kunstnerne i denne perioden var tanken om Gesamtkunstwerk, det totale kunstverk. Ingenting var underordnet noe annet og alt fra møbler til dørhåndtak til eksteriør skulle danne et helhetlig uttrykk og bindes sammen til ett kunstverk. Opp gjennom tidene har det vært en gjennomgående diskusjon om kunstartenes hierarki. Ønsket var nå å gjøre alle kunstarter likeverdige.

I alle land hvor den nye kunsten spredde seg, ser vi nasjonale varianter av det samme tema. Som flere av kunstverkene i museets samling viser, var mange norske kunstnere sterkt inspirert og influert av europeiske strømninger, ved siden av norsk middelalder og japansk kunst.

Jugendstilsenterets samling er i stor grad digitalisert. Her på nettsiden vår kan du se smakebiter, og om du ønsker mer informasjon om de enkelte objektene eller vil se flere gjenstander, kan du gå videre til DIGITALT MUSEUM eller EUROPEANA.