Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

Glasskunst

glasscollage.jpg

 

Glass er et materiale med enestående formegenskaper, og på slutten av 1800-tallet fikk glasskunsten en fornyet interesse. Dette gav glasskunstnerne innen jugendstilen nye muligheter for kreativ utfoldelse.

I europeiske glassverksted ble det eksperimentert med nye metoder, farger og former. Den franske kunstneren Émile Gallé (1846 – 1904) utviklet en spesiell teknikk som var inspirert av asiatisk glasstradisjon, såkalt overfangsglass. En trakk tynne lag glass i ulike farger over et glassemne og med sliping og etsning fikk man fram en mangefarget dekor med motiver fra plante- eller dyreriket. Teknikken ble populær over hele Europa.

I Norge var det en svært beskjeden produksjon av jugendstilglass i overfangsteknikk. Ett unntak var den svenske glasskunstneren Axel Enoch Boman (1875 - 1948). Boman var allerede en etablert glasskunstner i Sverige da han i 1911 fikk oppdrag for Hadeland Glassverk på Jevnaker. Han laget til sammen 137 gjenstander, hvorav 114 var unika. Alle er signert med navn, årstall og nummer, samt Hadelands Glassverk. Som Gallé brukte han naturens rike formspråk som inspirasjontil sin dekor.

 

Se mer fra samlingen her: