Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

NOVEMBER 2017

Forsvarsdepartementet, fasade mot Bankplassen, tegning av Christian Fürst, 1898
Forsvarsdepartementet, fasade mot Bankplassen, tegning av Christian Fürst, 1898

FRA TEGNING TIL BYGNING: Bygningene og arkitektens tegninger stemmer ikke alltid overens. Balkonger kan bli tilføyd, takvinduer fjernet, og dekorasjoner kan bli forenklet. Det kan være interessant å se på noen av bygningene tegnet av Christian Fürst og Hans Backer Fürst, og sammenligne dem med tegningene i arkivet vårt.

Forsvarsdepartementet i Oslo: Vi kan begynne med en bygning som fremdeles står, men som er så endret at vi kan nøye oss med et fotografi av Anders Beer Wilse fra 1903, nemlig Forsvardepartementet i Myntgata 1. Bygningen ble tegnet av Henrich Ernst Schirmer og Wilhelm Von Hanno i 1835 (noen tegninger i arkivet kan være fra denne tiden). Den ble utvidet og bygget om av Christian Fürst i 1898. Det ser ut som at tårnene ble utformet etter tegningene, uten noen endringer underveis. Arkivet har ca. 90 tegninger av bygningen. Her viser vi noen detaljer.

Oscars gate 71 ble tegnet av Christian Fürst i 1898, for grosserer Christian Strøm, og er bevart i god stand. Figurene på fasadene er lette å kjenne igjen på tegningene, men det er tydelig at dyktige dekoratører har spilt en viktig rolle for resultatet. Vi har også 10 tegninger av fasadedetaljer i naturlig størrelse i arkivet. 

Thomas Heftyes gate 34 er fredet. Christian Fürst tegnet bygningen i 1898, og det var her han bodde da han døde i 1910. Selv om mange detaljer stemmer overens er det vanskelig å kjenne igjen bygningen fra tegningene. Men det er vanskelig å si med sikkerhet, fordi det er umulig å ta bilder med samme vinkel som tegningene. Kanskje bygningen virkelig har alle de tårnene, men at de bare er synlige fra nabotomten? 

Bygdø Allé 25, tegnet av Hans Backer Fürst i 1913, har nok mistet noen detaljer underveis fra tegnebrett til konstruksjon. Fasaden er flatere og balkongene har ikke lenger smijernsarbeid. Men vi kjenner igjen stilen og mange detaljer, som de unike takutstikkene. 

Fritzners gate 10, tegnet av Hans Backer Fürst i 1929, har et helt annet stilspråk. Bygningen er funksjonalistisk, men ikke helt. Søylene som rammer inn inngangsdøren, det runde vinduet og "tårnet" i det ene hjørnet vitner om andre inspirasjonskilder. Men resultatet er svært elegant og balansert.