Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16

 

Meny

MARS 2017

Detalj for Borgund kirke i Ålesund, tegnet av Hans Backer Fürst i 1904. Tegningene av Borgund kirke vil snart publiseres på Digitalt Museum.
Detalj for Borgund kirke i Ålesund, tegnet av Hans Backer Fürst i 1904. Tegningene av Borgund kirke vil snart publiseres på Digitalt Museum.

Vi er bare halvveis inn i måneden, men her er mye nytt. Nå kan du se tegninger av mange av Fürst-brødrenes bygninger på Digitalt Museum, og  vi vil snart publisere flere. Vi har også begynt å ordne flere av prosjektene, og kan vise noen eksempler på tegninger av Steen & Strøm i Oslo fra 1898. 

Mange av tegningene til Christian og Hans Backer Fürst lå allerede på Digitalt Museum, men søkerkriteriene er nå rettet slik at hvis du søker på Fürst, så får du se alle tegningene. Det som er helt nytt, er tegningene av Latinskolen. Ikke bare de som ble levert inn til kommunen, men detaljer og endringer. Det var Christian Fürst som tegnet Latinskolen, men i 1912, etter brorens død, tegnet Hans Backer Fürst utvidelsen. Disse arbeidstegningene ligger nå tilgjengelige. Du kan se dem ved å klikke her

Tegningene ble rullet opp i 1936 (dette fortalte Henrik Frisak Fürst i forrige måned) og jobben med arkivet begynner med å åpne rullene, rengjøre tegninger og andre dokumenter, og legge dem i press. Når de har ligget lenge nok, vil vi registrere og digitalisere et utvalg. Så fotografiene som vi legger ut nå er tatt under arbeidet, og er ikke spesielt gode. Men vi har blant annet rengjort og lagt i press tegningene av noen flotte villaer i Oslo, i Thomas Hefties gate 15 og 21, et dukkehus til en av eiendommene  til Løwenskiold, tegninger for arbeiderboliger i Moskva (disse er hverken signert eller datert, så vi vet ikke om de er tegnet av Hans Backer Fürst eller en kollega... det var kanskje ikke så populært på den tiden å tegne slikt hvis man samtidig tegnet villaer for byens beste borgere?) og ikke minst, Steen & Strøm i Oslo (av Christian Fürst). Fasadene er nok mer historisme enn jugendstil, men i detaljene kjenner vi jugendstilen igjen.