Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

Hans Backer Fürst, 1905 ca.
Hans Backer Fürst, 1905 ca.

DESEMBER 2017

Gode nyheter og oppsummering! Arkivet er nesten ferdig ordnet og registrert. Vi har nå en god oversikt og ikke minst en kombinasjon av tegninger, korrespondanse, en selvbiografi og et rikt utvalg fotografier fra årene 1904-1909. Historikere og andre interesserte kan nå finne prosjektene på Arkivportalen, se digitaliserte tegninger, få tilgang til flere tegninger og dokumenter på lesesal. Og ikke minst har vi mottatt 330 000 kroner fra Kulturrådet, til videre digitalisering og transkribering av Hans Backer Fürsts selvbiografi.

Da arbeidet begynte i januar var bare en liten del av arkivet ordnet, og hyllene i arkivet var fulle av hundrevis av ruller med tegninger som hadde ligget opprullet og ofte sammenkrøllet, og samlet støv og sot, siden 1936 og i noen tilfeller mye lengre. Sakte men sikkert har det blitt færre ruller og flere esker, og nå er størstedelen av arkivet søkbart og  tilgjengelig på lesesal for historikere, studenter og andre interesserte. Og ikke minst har vi digitalisert et stort antall tegninger.

I desember har vi fått en god nyhet, og funnet en liten skatt! Den gode nyheten er at Kulturrådet godkjente begge søknadene våre, for transkribering av Hans Backer Fürsts selvbiografi og for digitalisering og publisering av materialet. Tilsammen 330 000 kroner. Skatten er ca 300 fotografier tatt av Hans Backer Fürst i perioden 1904-1909. Mange av dem er små og medtatte, men film og papir av så høy kvalitet at de kan forstørres. De forteller mye om livet i byen og på landet i disse årene, og er kanskje noen av de aller første bildene av skiturister i Sunnmørsalpene. 

Vi viser noen av disse bildene nedenfor, sammen med noen bilder av arkivet før og etter arbeidet i år, og noen av tegningene som er blitt digitalisert i desember.