Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

Håndverker Mons Hartvedt

skjermbilde_2012_07_30_kl_21_09_07.png

En av håndverkerne som kom til Ålesund etter bybrannen i 1904 var den 20 år gamle Mons Hartvedt. Han hadde gått i treskjærerlære hos Lars Kinsarvik og studert skulptur under J.C. Koren-Wiberg. Hartvedt arbeidet som gipsmaker og treskjærer på en lang rekke bygninger i Ålesund. Trolig skar han i Rønnebergvillaen ”Korsen”.

Han bosatte seg siden i Oslo der han drev sin gipsmakervirksomhet.

I denne etasjen får vi også møte ulike norske arkitekter som tegnet jugendstilhus både i Oslo, Bergen og Trondheim. Ved siden av Den Nationale Scene i Bergen, som Einar Schou tegnet, tegnet arkitekt Henrik Bull de to mest kjente monumentalbyggene i jugendstil i Norge, nemlig Historisk Museum og Regjeringsbygningen i Oslo. Den siste huser nå Finansdepartementet. Arkitekten tegnet både eksteriør og interiør i bygningene. 

I det minste rommet kan vi meditere over ”historien om et tapt hus”. Striden omkring rivingen av Rønnebergvillaen ”Korsen” i 1973 var den første store bevaringskampen i Ålesund. Denne striden var et vendepunkt i holdningene til den byen som lenge var sett på som umoderne og upraktisk. Både huset og haugen måtte gi tapt. Nå står rådhuset og et kjøpesenter på dette stedet.