Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

SVANEAPOTEKET – ”APOTHEKERGAARDEN”

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_02_49.png

Byggeår/datering: 1907 
Arkitekt: Hagbart Schytte-Berg
Byggherre: Jørgen Anton Johnsen Øwre
Funksjon: Kombinert apotek i første etasje og apotekerens privatbolig i øvre etasjer.
Fredningsår: 1985

Den gamle «apothekergaarden» var den første bygningen i jugendstil som ble fredet i Ålesund. Fredningen omfatter eksteriør og interiør, samt all bevart innredning, lysarmatur og opprinnelige detaljer tegnet av arkitekten Hagbart Schytte-Berg.

Bygningen har en sentral plassering i bybildet i Ålesund, der den skuer utover Brosundet og utgjør Apotekertorgets fondmotiv. Hagbart Schytte-Berg (1860-1944) kom til Ålesund med store oppdrag i Oslo og Skien bak seg. Det er likevel hans 19 bygninger i Ålesund som samlet sett er høydepunktet i hans karriere. Schytte-Berg tegnet de mest særpregede bygningene i Ålesund, og er kanskje den fremste representanten for byens jugendstil. I arbeidet med «apothekergaarden» fikk han det fulle ansvar for å utforme bygningens eksteriør og interiør. Dette gjør at bygningen fremstår med et enhetlig uttrykk, både i materialbruk og dekorativ ornamentering.

Bygningens eksteriør står frem med tårn, gavler og karnapper, forblendet med granitt fra Hvaler kommune i Østfold. Variasjonen i dører og vindusformer er rik. Bak fasaden finner vi et av byens best bevarte jugendstilinteriører. Innredningen er inspirert av norrøn vikingkunst og norsk stavkirkeornamentikk, samt en utstrakt bruk av ugler og maskeaktige «grotesker» som motiv. Blyglassvinduer og japanske tapeter tilfører naturalistiske motiver og abstrakte mønster som smelter sammen til et totalt arkitektonisk kunstverk. «Apothekergaarden» er særegen for jugendstilen i Ålesund, samtidig som den er et av de fremste eksemplene på norsk jugendstil. Det faller derfor naturlig at bygningen i dag huser det nasjonale Jugendstilsenteret.