Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

STORGATA 23 

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_26_01.png

Byggeår/datering: 1906      

Arkitekt: Jens Zetlitz Monrad Kielland   
Byggherre: Slakter Mjelva
Funksjon: Kombinert butikk/forretningslokale på gateplan og bolig i øvre etasjer
Fredningsår: 1997

Fredningsvedtaket omfatter bygningens eksteriør og konstruktive bæresystem, samt lyssjakt med raster på fortauet utenfor. Inkludert i fredningsvedtaket er også portrommet og hovedtrapperommet. Fredningen omfatter ikke endringer og nyere bygningselementer.

Storgata 23 er et «vaaningshus paa hjørnet af Storgaden og Einarvigsgaden» tegnet av arkitekt Jens Zetlitz Monrad Kielland (1866-1926). Han regnes blant de viktigste arkitekter i Norge omkring 1900. Han kom til Ålesund fra arkitektpraksis i Bergen, der han bl.a. tegnet monumentalbygg som byens jernbanestasjon og Statsministerboligen til Chr. Michelsen på «Gamlehougen». Senere ble han professor i bygningskunst ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim. 

Storgata 23 er karakteristisk for den lokale jugendstilen i Ålesund; en sentralt beliggende hjørnegård som kombinerer forretningslokaler i første etasje med boliger i de øvrige to etasjene. Også bygningens formspråk, materialbruk og flotte detaljering er representativt for byens jugendstil. Fasadene illustrerer variasjon i graden av pusset mur, en nærmest symmetrisk komposisjon omkring et gavlmotiv og ulike vindusformer. Smijernsdetaljer, pussdekor og ornamenter som minner om naturens bølgende linjer er typiske trekk fra jugendstilen. 

Bygningens har gjennom sin utforming og beliggenhet en viktig visuell virkning i bybildet. Dens arkitektoniske og representative kvaliteter er i stor grad intakt. Bygningen fungerer fremdeles i sin opprinnelige funksjon som forretningslokale og boligareal.