Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

NORGES SMALESTE HUS – KONGENSGATE 10B

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_33_22.png

Byggeår/datering: 1907                  

Arkitekt: Karl Norum        
Byggherre: Blikkenslager Larsen
Funksjon: Blikkenslagerverksted og leilighet
Fredningsår: 1997

Fredningen omfatter frontbygningene adressert Kongensgate 10 B og Kongensgate 12, som ligger mot Kongensgate med deres eksteriør og tilhørende interiører. Bygningene har felles trapperom, der det ene trappeløpet i portrommet fra 1918 ikke er inkludert i fredningen.

Kongens gate er historisk sett hovedgaten i Ålesund sentrum. Kongensgate 10 B har fasade som vender ut mot hovedgaten, og er tegnet av arkitekt Karl Norum (1852-1911). Han er regnet blant Norges fremste arkitekter omkring århundreskiftet. I tillegg til flere oppdrag i Ålesund, deriblant «Rønnebergbua», tegnet han en rekke betydningsfulle bygninger i Trondheim.

Kongensgate 10 B er kjent under betegnelsen «byens smaleste», noe som er lett å forstå når fasadens bredde kun teller 2,94 meter! Dermed er bygningen også landets smaleste bygård, med en enkel vindusåpning i hver etasje. Fasaden er forblendet med grov huggen råkopp, og avsluttet med en gavl samt et ovalt vindu. Dette plasserer bygningen inn i den karakteristiske jugendstilen i Ålesund. Bak fasaden var det opprinnelig blikkenslagerverksted i første etasje, men i dag er det forretningsvirksomhet i lokalene. De øvre etasjer har beholdt sin opprinnelige funksjon som leiligheter.