Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

LANGEBERGGATA 3

skjermbilde_2012_08_01_kl_09_46_17.png

Byggeår/datering: 1906      

Arkitekt: Hagbart Schytte-Berg
Interiør: Carl Chr. August Michalsen og Olga Grytnes Larsen
Byggherre: Grosserer O. J. Heggen
Funksjon: Kombinert forretningslokale og privatbolig
Fredningsår: 1997

Fredningen omfatter bygningens eksteriør med alle hovedledd og detaljer, samt følgende interiører; portrom, hovedtrapperom, salong, kabinett, røykeværelse og spisestue. Disse rommene er beliggende i 1. og 2. etasje. Fredningen omfatter dessuten veggfast inventar (skap, peiser etc.) i ovennevnte rom, samt lysarmatur i spisestuen.

Langeberggata 3 er en monumental hjørnegård som visualiserer hvordan jugendstilen elegant balanserte en rik detaljering med et sobert, forenklet eksteriør. Eksteriøret er tilnærmet uendret og har høy autentisitet. 

Bak fasaden er interiørene usedvanlig rike og eksklusive med en særdeles flott detaljering, representative for jugendstilens interiører frem mot første verdenskrig. Langeberggata 3 er spesielt viktig fordi også interiøret er svært godt bevart. Bygningen har vært i familien Larsens eie siden 1916, og fungerer fremdeles i sin opprinnelige funksjon som bolig for familien. Langeberggata 3 er tegnet av arkitekt Hagbart Schytte-Berg (1860-1944), av mange regnet som den fremste blant arkitektene som bidro til å gjenreise Ålesund.