Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

KONGENGATE 12

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_36_39.png

Byggeår/datering: 1906       

Arkitekt: Jens Zetlitz Monrad Kielland
Byggherre: Hr. Jens Berentsens Barn
Funksjon: Forretning og leilighet
Fredningsår: 1997

Fredningen gjelder frontbygningene adressert Kongensgate 10 B og Kongensgate 12, som ligger mot Kongensgate med deres eksteriør og tilhørende interiører. Bygningene deler trapperom, der det ene trappeløpet i portrommet fra 1918 ikke er inkludert i fredningen.

Bygningens fasade er orientert mot hovedgaten i Ålesund, og er en kombinasjonsgård med butikklokaler på gateplan og leiligheter i de øvrige etasjene. Kongensgate 12 er tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland (1866-1926).  Han regnes blant de viktigste arkitekter i Norge omkring 1900. Han kom til Ålesund fra arkitektpraksis i Bergen, der han bl.a. tegnet monumentalbygg som byens jernbanestasjon og Statsministerboligen til Chr. Michelsen på «Gamlehougen». Senere ble han professor i bygningskunst ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim. 

Kongensgate 12 har en særpreget fasade i jugendstil. Den er symmetrisk komponert omkring et sentralt motiv som avsluttes av en buet gavl. På hver side av midtfeltet vokser det en stilisert blad- og blomsterranke over andre og tredje etasje. Murfasaden veksler karakteristisk mellom bruk av overflater behandlet med fin og grovere puss. I første etasje er det store utstillingsvinduer som er plassert mellom tofløyede inngangsdører, alle med buet overkarm. Den ene døren leder inn til butikklokaler, som fremdeles benyttes til forretningsvirksomhet. Bak den andre døren finner vi hovedtrapperommet som sørger for kommunikasjon mellom samtlige etasjer og leiligheter i bygningen, og som altså forbinder Kongensgate 12 med Kongensgate 10B.