Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

KEISER WILHELMSGATE 40

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_39_41.png

Byggeår/datering: 1906      

Arkitekt: Mathias Nicolai Brække
Byggherre: Jacobine Frøland og O. Aure
Funksjon: Kombinert forretningslokale og boligareal
Fredningsår: 1996

Fredningen gjelder frontbygningens eksteriør og interiør. I tillegg til bygningens hovedkonstruksjon, omfatter vedtaket planløsning og detaljer som vinduer, dører, listverk, gerikter og andre bygningselementer og original materialbruk. Opprinnelige overflater og detaljeringer som er tildekket med plater eller annen overflatebehandling er også tatt med i fredningen. Nyere innredninger, overflater eller bygningselementer fra senere tid er derimot ikke tatt med. Uthuset er heller ikke inkludert i fredningsvedtaket.

Keiser Wilhelmsgate 40 er en kombinasjonsbygning som er karakteristisk for Ålesunds gjenreisningsbebyggelse. Den er oppført med forretningslokaler i første etasje og boliger i øvre etasjer. Bygningen er tegnet av arkitekt Mathias Nicolai Brække (1873-1919) fra Ørsta, som tegnet en rekke bygninger i Ålesund etter brannen i 1904. Brække var den eneste av arkitektene som ble værende i byen etter at den sto ferdig gjenreist, og var fra 1907 til 1915 den eneste arkitekten i Ålesund.

Keiser Wilhelmsgate 40 er en anonym bygård, med glattpusset fasade med enkle profiler som markerer sokkeletasje og vinduer. Plasseringen av dører og vinduer i sokkeletasjen er forskjøvet horisontalt i forhold til øvrige vinduer, noe som bevisst ble benyttet innen jugendstilarkitekturen for å skape et forsiktig brudd i symmetrien. Bygningen representerer de noe enklere bygårdene som ble oppført i Ålesund etter brannen, samtidig som den har gjennomgått få endringer og fremstår autentisk og intakt i dag.