Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

BERSETBUA - APOTEKERGATA 5

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_11_45.png

Byggeår/datering: 1907

Arkitekt: Jens Zetlitz Monrad Kielland   
Byggherre: Grosserer Peder Devold
Funksjon: Forretningslokaler, kontorer og pakkhus mot sjøsiden.
Fredningsår: 2003

Fredningen omfatter bygningens eksteriør, hovedkonstruksjon med etasjeskiller og søyler med skråstivere, samt trapperommet mot Apotekergata. I tillegg er takkonstruksjoner i loftsetasjen, to delvis bevarte heisanretninger, butikkinteriøret mot Apotekergata med veggfast innredning og interiøret i det øverste loftet fredet.

Bersetbua i Apotekergata er fredet for å bevare en sjøbod med pakkhus i Ålesund sentrum. Bygningen er tegnet av Jens Zetlitz Monrad Kielland (1866-1926), som regnes blant de viktigste arkitekter i Norge omkring 1900. Han kom til Ålesund fra arkitektpraksis i Bergen, der han bl.a. tegnet monumentalbygg som byens jernbanestasjon og Statsministerboligen til Chr. Michelsen på «Gamlehougen». Senere ble han professor i bygningskunst ved Norges Tekniske Høgskole i Trondheim. 

Arkitektonisk er Bersetbua et vesentlig element i fasaderekken av sjøboder som vender ut mot Brosundet. I likhet med de fleste av nabobygningene langs Brosundet, ble bygningen oppført som en kombinasjonsbygning med forretningslokaler og kontorer i de nedre etasjene mot Apotekergata og pakkhus mot sjøsiden. I motsetning til de andre sjøbodene på samme side av sundet, er Bersetbua frittstående uten nabobygninger vegg i vegg. Kulturhistorisk sett representerer bygningen Ålesunds identitet som «byen ved havet» og et sterkt næringsliv bygget på handel og fiskeri tilknyttet Brosundet. 

I dag er det Brosundet Hotel som holder hus i Bersetbua. Dette viser hvordan reiselivet langt på vei har tatt over fiskerinæringens plass langs Brosundet.