Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

ARBEIDEREN - AALESUND ARBEIDERFORENING 

skjermbilde_2012_08_01_kl_10_21_53.png

Byggeår/datering: 1906                  

Arkitekt: Kristen Rivertz og Heinrich Jürgensen
Byggherre: Aalesund Arbeiderforening
Funksjon: Forsamlingslokale 
Fredningsår: 1997

Fredningen omfatter bygningens eksteriør, samt alt originalt fast interiør. Vedtaket gjelder også det som i dag er tildekket med plater eller annen overflatebehandling.

Arbeideren sto ferdig i 1906 som Ålesunds kulturelle storstue, en posisjon den har beholdt mer enn 100 år senere. Dagens eier er Ålesund kommune, som har restaurert bygningen både utvendig og innvendig. Bygningen er tegnet av arkitektene Kristen Rivertz (1862-1937) og Heinrich Jürgensen (1871-1953). Begge kom fra arkitektpraksis i Kristiania, og samarbeidet om betydelige prosjekter i Ålesund, blant annet Norges Banks bygning ved Apotekertorget som i dag huser Kunstmuseet KUBE.

Arbeideren er Ålesunds mest monumentale jugendstilbygg, og står frem som et viktig element i bybildet. De særpregede fasadene blander nyklassisistiske søyler, tempelgavler og balustrader med jugendstilens detaljering, ornamentikk og nøkkelhullformede dører og vindusåpninger. Interiøret er vakkert gjennomført i jugendstil, med en lett og elegant dekor. Til sammen fremstår eksteriør og interiør som et ambisiøst totalt kunstverk fra arkitektenes side. Arbeideren er i dag et av Norges fineste offentlige festivitetslokaler. Fredningen understreker samtidig at bygningen historisk sett har hatt stor betydning for Ålesunds sosiale og kulturelle liv.