Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

Foto: Markus Li Stensrud
Foto: Markus Li Stensrud

Per Inge Bjørlo. Velkomen heim, 2004.

Stedsspesifikk installasjon laget for spisestuen på Jugendstilsenteret. Installasjonen ble for første gang vist i Apotekergårdens spisestue i 2004 som en del av Bjørlos separatutstilling «Tvilens perspektiv – samtaler I». Verket er nå en del av museets samling, og er satt opp i forbindelse med utstillingen «Er jeg menneske for deg?» som vises på KUBE 19. mars - 3. oktober 2021.  

Det autentiske interiøret i spisestuen, tegnet av arkitekt Hagbarth Schytte-Berg i 1907, inngår som en del av installasjonen. Spisebordet er dekket med en myk, hvit filtduk som gjennomtrenges av en rekke sylskarpe splintrer i transparent glass. Med få og uttrykksfulle midler aktiviseres potensialet som ligger i det stedsegne. Balansen mellom varmen i tittelenog kulden som oppstår gjennom materialvalg, gjør at rommet balanserer på en knivsegg. Verket rommer den poetiske sårheten som man ofte finner i Bjørlos kunst. Tittelen antyder en selvbiografisk lesning, og peker både til fødested og familieforhold. Rommets karakter tematiserer borgenskapets fasadepregede kultur der det smertefulle holdes skjult og får vokse innenfor hjemmets fire vegger. Mer allment kan Bjørlos omfortolkning av rommet gi konnotasjoner til den usikkerhet og anstrengte stemningen man kan føle i formaliserte, mellommenneskelige møter.  

Per Inge Bjørlo (f. 1952, Ålesund ), bor og arbeider i Hønefoss. Bjørlo regnes som en av Norges mest sentrale nålevende kunstnere. Hans arbeider har tyngde, både tematisk og i fysisk forstand. Ofte er det private temaer som blottstilles i arbeider som har en fysisk og sanselig tilstedeværelse. Bjørlo er en av pionerene innenfor installasjonskunst i Norge, men uttrykker seg også gjennom grafikk, skulptur og maleri.

Les mer om Apotekergårdens spisestue her