Åpningstider

Onsdag – søndag 11 – 16.


 

Meny

Omvisning og verksted for barnehager - jugendstilsenteret

Ugla Hagbarth, kostyme laget av Åse Otterholm.
Ugla Hagbarth, kostyme laget av Åse Otterholm.

Vi ønsker barnehagebarn i alderen 3-6 år velkommen til et besøk ved Jugendstilsenteret og KUBE. Jugendstilen er i fokus i vårt formidlingsopplegg for barnehagebarn, og vi tilbyr en alderstilpasset omvisning med tilhørende verksted. Anbefalt størrelse på gruppen er maksimalt 10 barn, og barna må følges av minimum to voksne. Opplegget er gratis for barnehager og har en varighet på ca. en time. Om du har spørsmål eller ønsker å bestille en omvisning, ta kontakt på e-postadresse formidling.kunstmuseet@mupsu.no, eller telefonnummer 45878813

Historie

Natt til lørdag 23. januar 1904, brant tre-byen Ålesund ned og ble til aske. Et av husene som forsvant var Apotekergården. Det lå på Aspøya, like ved brosundet, og her hadde det vært apotek siden 1819. Etter brannen ble byen bygget opp igjen i mur, og Apotekergården var ett av husene som ble reist på nytt. Det sto ferdig i 1907 og er et av de flotteste Jugendstil-byggene i Ålesund. Arkitekten het Hagbarth Schytte-Berg, og slik idealet var på denne tiden tegnet han både selve huset og interiøret. Siden 2003 har Jugendstilsenteret holdt til i den gamle Apotekergården.

Utstilling

Selve Apotekergården er som en utstilling i seg selv. Jugendstilsenteret er det eneste stedet i Ålesund hvor alle kan komme inn og se det opprinnelige interiøret fra ett av gjenrisingshusene. I omvisningen for barnehager skal vi fokusere på interiøret i huset, og da spesielt på de fabelaktige utskjæringene i tre.

Omvisning

I omvisningen treffer barna en av våre omvisere i skikkelsen av Ugla Hagbarth, som tar barna med på en vandring i huset. Første stopp er i selve apoteket. Det er dekortert med en rekke utskjæringer i tre, og vi skal se nærmere på de mange uglefigurene man kan finne i rommet. Vi tar også turen opp i andre etasje, og underveis kommer vi inn på temaer som bybrannen, hva et museum er og hvilke egenskaper ugla har.

Verksted

I verkstedet skal barna lage sine egne ugle-bilder som de skal få med seg hjem. Vi avslutter med å vise hverandre fuglene som er laget og gi dem navn som passer.

Forberedelser i forkant av besøket

Forbred barna på at de skal besøke et museum. Det er ellers fint om barna har litt kjennskap til bybrannen, hva et apotek er og om ugler og deres egenskaper. Dette er ikke forkunnskaper som kreves, men som alltid så vil opplegget fungere best om barna er forberedt på temaene de skal møte.

Spising

Vi kan tilrettelegge for at barna får spise lunsjen sin hos oss, så gi gjerne beskjed om dette når dere bestiller tid.