Åpningstider

Mandag – søndag 10 – 16.


 

Meny

Foredrag og langåpent torsdag 25.august

Vi fortsetter vår film- og foredragsrekke i forbindelse med BYEN-utstillingen, og torsdag 25.august inviterer vi til foredrag med forfatteren og gründeren Helene Gallis.

URBANT LANDBRUK, MØTEPLASSER OG INKLUDERING
v/ Helene Gallis

Kan inkludering av mangfoldige brukergrupper gjøre mer for et byrom og fellesskapet enn målrettet ekskludering av enkeltgrupper? Vaterlandsparken mellom Akerselva, Oslo Plaza og Spektrum, har vært kalt Oslos farligste sted. Sommeren 2015 etablerte Oslo Kommune og Nabolagshager et temporært byromsprosjekt, Sjakkplassen, for å teste urbant landbruk som et virkemiddel for å skape grønne møteplasser. Plassen ble møblert med selvvannende plantekasser, benker og store sjakkbrikker. Sjakkbrikkene var til gratis utlån hver dag og ble flittig brukt. Fra dag én har prosjektet blitt godt tatt imot av naboer, forbipasserende og turister. Politi, vektere og utekontakt har opplevd en sterk økning i bruken av området, og et fravær av negative episoder i prosjektperioden. Plantene har blitt tatt vare på av brukerne av plassen, og grønnsakene har blitt høstet etter hvert som de modnet. Grønt og inkluderende gjorde susen.

**

Helene Gallis er gründeren bak Nabolagshager, som er et nystartet urbant senter for dyrking, byøkologisk innovasjon og grønt nærmiljøengasjement beliggende i landbrukskvartalet i Oslo.  Nabolagshager er en kunnskapshub og one-stop-shop for kurs, produkter og tjenester relatert til urban dyrking. I 2015 ga Helene ut boken DYRK BYEN! og har ellers vært sentral i utviklingen av den nye dyrkebølgen som daglig leder i MAJOBO og prosjektansvarlig for en rekke innovative pilotprosjekter innen urban dyrking. 

Foredraget er inkludert i inngangsbilletten. Kunstmuseet KUBE, Jugendstilsenteret og Apotekeren kafé holder åpent til kl 20.00.

Helene Gallis. Foto: Monica Løvdahl
Helene Gallis. Foto: Monica Løvdahl