Åpningstider

Mandag – søndag 10 – 16.


 

Meny

Filmvisning torsdag 13.oktober kl 18:00: Hunting for hecla

Torsdag betyr langåpent og gratis inngang til museet. Torsdag 13.oktober kl 18.00 viser vi filmen Hunting for Hecla (2013) som en del av BYENs film- og foredragsrekke.

Filmen handler om New Yorks byggekunst og byutvikling i siste del av 1800-tallet og begynnelsen av det 20. århundret, i tiden hvor “the big apple” utviklet seg til en metropol. Arkitekturfimen er bygget på Are Carlsens fotografier og Jan Carlsens tekst.

Midtveis i en årlig rekke av besøk i New York siden 2006, hvor de samlet stoff om metropolens arkitektur og ”liv mellom husene”, snublet arkitekt Jan Carlsen og fotograf Are Carlsen over fragmenter av den ukjente sagaen om støperibedriften Hecla Iron Works, etablert av den norskamerikanske arkitekten Carl Michael Eger og hans danskamerikanske kollega Niels Poulson.

Denne tilfeldige oppdagelse skulle vise seg å gi dem innfallsvinkelen til en fortelling om byens byggekunst og urbane utvikling i en epoke som spenner fra senromantikk – og ikke minst jugend! – til gryende modernisme. Resultatet ble filmen ”Hunting for Hecla”, med Ninja Benneche som regissør, vist første gang i Scandinavia House på Manhattan i 2013, og deretter i DogA i Oslo i 2014 og senere i Nasjonalmuseet for kunst og arkitektur samt for arkitektkontoret Snøhettas avdeling i New York.

Jan og Are har også skrevet et essay om den eventyrlige Hecla-historien i tidsskriftet Arkitektur N (nr. 7-2014) som kan bestilles fra redaksjonen i Josefines gate 34, 0351 Oslo, redaksjonen@arkitektur-n.no.

Denne artikkel, ”Ornament og fortryllelse”, tegner et komprimert bilde av byen New York i siste halvdel av 1800- og de tidlige 1900-årene, sett gjennom øynene til det innovative paret Eger og Poulson slik de må ha opplevd denne dynamiske brytningstid.  

Med det faktum at filmen/artikkelen munner ut i et åpent spørsmål om ornamentikkens framtid i arkitekturen, både i Norge og internasjonalt, ønsker de å oppfordre til faglig debatt.

Carlsen-teamet har tidligere publisert artiklene ”Fra sted til sted i New York” i Arkitektur N 04/09 og ”High Line – Paradis i New York City”/”Sceneskifte på Manhattan” (intervju med arkitekt Ricardo Scofidio) i Arkitektur N 04/10.

I nummer 07/11 fotoillustrerte Are Carlsen redaktørens intervju med Craig Dykers om Snøhettas arbeid med 9/11 Memorial Museum Pavilion på Ground Zero.

Regi: Nina Benneche. Varighet: 45 min.

hecla_signaturfoto_are_c.jpg