FØLG OSS PÅ    SKRIFTSTØRRELSE  A A  A     
ny_aktuelt_museum_16_03.jpg
ny_aktuelt_museum_16_05.jpg
ny_aktuelt_museum_16_08.jpg
FØLG OSS PÅ
Meny
 

Tidsmaskinen

skjermbilde_2017-01-20_kl_10_03_00.png

Jugendstilsenteret fast utstilling


 
Utstillingen er laget som en "tidsmaskin" som tar publikum med tilbake til bybrannen i 1904.

Bybrannen 23. januar 1904 gjorde Ålesund til Norges jugendstilby. Bybrannen, den største brannen i norsk historie i fredstid, tok med seg den gamle trebyen og gjorde 10.000 av de 12.000 innbyggerne hjemløse. Hele den nye byen – over 600 hus, halvparten murhus – ble bygd fra 1904 til 1907. Resultatet ble en av landets mest særprega byer.

Ålesund er den eneste norske byen hvor sentrum utelukkende er bygd i mur. Aldri har heller så mange norske arkitekter vært i sving samtidig på ett byggeprosjekt. Over femti mennesker tegnet hus i det nye Ålesund, vel tretti av dem var utdannet arkitekter.

Gjenoppbygginga av Ålesund skjedde på samme tid som Norge løsrev seg fra unionen med Sverige. Også arkitektene var opptatt av ”det nasjonale”. Hvordan skulle en ”norsk” arkitektur se ut? Samtidig var arkitektene utdannet i utlandet, internasjonalt orienterte og godt informert om sin samtids trender. Alt dette gjenspeiler seg i arkitekturen i Ålesund. I ettertid ser vi at mange av de karakteristiske trekka ved den internasjonale jugendstil/art nouveau setter sitt preg på byen.

Design og CMS: Osberget.no